Založ si blog

Napadnutie Izraela Iránom

Eskalácia napätia na Blízkom východe



14. apríla 2024 – V nedeľu ráno zaútočil Irán na Izrael viac ako s 200 dronmi a raketami. Izraelská protivzdušná obrana dokázala zostreliť väčšinu útočiacich projektilov, no niektoré z nich zasiahli ciele na izraelskom území, čím spôsobili menšie škody a menšie zranenia.

Tento útok prichádza v reakcii na nedávny izraelský útok na iránsky konzulát v Damasku. Obe strany sa obviňujú z iniciatívy eskalácie napätia. 

Medzinárodné reakcie:

Spojené štáty: USA rázne odsúdili iránsky útok a vyzvali na deeskaláciu. Ponúkli tiež Izraelu podporu pri obrane jeho vzdušného priestoru.

Európska únia: EÚ taktiež odsúdila útok a vyzvala na zdržanlivosť oboch strán.

Možné dôsledky:

* Existuje riziko, že tento útok povedie k ďalšej eskalácii násilia v regióne.

* Mohlo by to ohroziť mierové rozhovory medzi Izraelom a Palestínčanmi.

* Mohlo by to mať dopad na globálne ceny ropy, nakoľko oba štáty sú dôležitými producentmi.

Otázky, ktoré zostávajú nezodpovedané:

* Aká bude izraelská odveta?

* Zapojí sa do konfliktu aj hnutie Hamas?

* Akú úlohu zohrávajú v tejto situácii regionálne mocnosti?

Napadnutie Izraela Iránom je vážny incident, ktorý by mohol mať ďalekosiahle dôsledky. Je dôležité, aby sa obe strany zdržali ďalšej eskalácie a aby sa medzinárodné spoločenstvo usilovalo o mierové riešenie konfliktu.

Slovensko sa približuje Rusku: Návrat Fica a Pellegriniho víťazstvo posilňujú proruské postoje

06.05.2024

Ficov návrat a proruské sympatie: Ficov návrat k moci po troch rokoch v opozícii sprevádzali obavy z jeho prokremeľských postojov. V minulosti kritizoval sankcie voči Rusku a nadviazal úzke vzťahy s prezidentom Vladimirom Putinom. Pellegriniho víťazstvo a posilnenie proruských síl: Pellegrini, Ficov bývalý minister financií a straník, síce v kampani sľúbil prozápadnú [...]

Eurovoľby 2024: Vplyv korupcie a dezinformácií na demokraciu v Česku a v Európe

28.04.2024

Eurovoľby 2024 sa blížia a v Českej republike aj v celej Európe sa začínajú diskusie o ich význame a vplyve na demokraciu. Su dva kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú verejnú mienku a demokratický proces – korupciu a dezinformácie. Korupcia je dlhodobo problémom v českej politike. Vojta z Čiech, jeden z obyvateľov krajiny, vyjadril svoj názor na tento jav. „Jde [...]

Vláda sľubovala, no zlyhala: Dôkaz o zúfalstve trvá už 6 mesiacov.

25.04.2024

Vláda pri nástupe do funkcie sľúbila ľuďom úľavu v podobe lacnejších potravín a energií. Mnohí s nádejou očakávali, že sa konečne dočkajú zlepšenia životnej úrovne. Avšak realita je zatiaľ veľmi ďaleko od sľubov. Namiesto riešenia akútnych problémov sa vláda zameriava na reformy v oblasti justície a je na ceste zrušiť RTVS. Kde sú sľubované lacnejšie [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

jakubinoo

Verme v silu demokracie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 9465x
Priemerná čítanosť článkov: 1352x

Autor blogu

Odkazy