Založ si blog

Ficova vláda 2023:

Vláda Roberta Fica, zložená zo strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS, funguje od 25. októbra 2023. Je to Ficova štvrtá vláda a v poradí 17. vláda Slovenskej republiky. Vznikla po predčasných voľbách, ktoré boli vyvolané pádom Hegerovej vlády.

Kľúčové faktory:

  • Víťazstvo Smeru-SD vo voľbách: Strana získala najvyšší počet kresiel v parlamente, čím dala Ficovi mandát na zostavenie novej vlády.
  • Koaličná dohoda: Vláda vznikla na základe koaličnej dohody medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a SNS. Dohoda obsahuje programové priority vlády, rozdelenie ministerstiev a nominácie ministrov.
  • Programové priority: Vláda sa zameriava na riešenie problémov ako sú vysoká inflácia, energetická kríza, zadlženosť štátu a korupcia.
  • Vnútropolitická situácia: Vláda čelí kritike zo strany opozície aj verejnosti. Niektorí ju kritizujú za jej personálne obsadenie, iní za jej programové priority.

Kompromisy a výzvy:

  • Vyvažovanie rôznych záujmov: Vláda musí vyvažovať záujmy rôznych koaličných partnerov, ako aj záujmy rôznych skupín obyvateľstva.
  • Hľadanie riešení komplexných problémov: Vláda čelí komplexným problémom, ako sú inflácia a energetická kríza, na ktoré neexistujú jednoduché riešenia.
  • Zachovanie stability vlády: Vláda musí udržať si dôveru parlamentu a verejnosti, aby sa predišlo predčasným voľbám.


    Ale teraz idem písať o realite.
    Vláda Roberta Fica si získala pozornosť a kritiku verejnosti svojimi pokusmi o centralizáciu moci. Snaží sa rozšíriť svoj vplyv na rôzne inštitúcie, vrátane štátnej televízie, čo môže ohroziť slobodu médií a demokratické princípy.
    Ako môžeme bojovať proti takýmto snahám? Prvým krokom je zvýšiť povedomie občanov o dôležitosti nezávislých médií a ich úlohe v demokracii. Informovaní občania sú schopní lepšie rozpoznať manipulatívne taktiky a brániť sa proti nim. Okrem toho je dôležité podporovať a chrániť nezávislosť médií prostredníctvom právnych opatrení a verejného tlaku.
    Ďalším krokom môže byť podpora pluralizmu médií prostredníctvom podpory rôznorodých zdrojov informácií a podporou nezávislých novinárov a investigatívnych médií. Vytváranie silnej civilnej spoločnosti, ktorá dokáže monitorovať vládu a verejne ju zodpovedať za svoje činy, je tiež kľúčové.
    Pokračujúce snahy vlády o získanie kontroly nad rôznymi oblasťami spoločnosti neobmedzujú len médiá, ale siahajú aj do oblasti práva a spravodlivosti. Jedným zo sporných návrhov je úprava trestného zákona, ktorá by mohla skryť niektoré nežiaduce aspekty a ohroziť základné práva občanov.

Eurovoľby 2024: Vplyv korupcie a dezinformácií na demokraciu v Česku a v Európe

28.04.2024

Eurovoľby 2024 sa blížia a v Českej republike aj v celej Európe sa začínajú diskusie o ich význame a vplyve na demokraciu. Su dva kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú verejnú mienku a demokratický proces – korupciu a dezinformácie. Korupcia je dlhodobo problémom v českej politike. Vojta z Čiech, jeden z obyvateľov krajiny, vyjadril svoj názor na tento jav. „Jde [...]

Vláda sľubovala, no zlyhala: Dôkaz o zúfalstve trvá už 6 mesiacov.

25.04.2024

Vláda pri nástupe do funkcie sľúbila ľuďom úľavu v podobe lacnejších potravín a energií. Mnohí s nádejou očakávali, že sa konečne dočkajú zlepšenia životnej úrovne. Avšak realita je zatiaľ veľmi ďaleko od sľubov. Namiesto riešenia akútnych problémov sa vláda zameriava na reformy v oblasti justície a je na ceste zrušiť RTVS. Kde sú sľubované lacnejšie [...]

Čierna streda pre slobodu slova: RTVS končí, nastupuje autokracia?

24.04.2024

Vláda schválila zákon o zrušení RTVS a zriadení Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Mnohí vnímajú tento krok ako likvidáciu verejnoprávnych médií a nastupujúcu autokraciu. Je to oprávnený strach?Zmeny v RTVS sa dejú v rýchlom konaní a bez transparentnej diskusie. Vláda argumentuje potrebou reformy a zefektívnenia, no kritici poukazujú na snahu o politickú kontrolu nad [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

jakubinoo

Verme v silu demokracie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 7663x
Priemerná čítanosť článkov: 1277x

Autor blogu

Archív

Odkazy