Založ si blog

Začiatok minulosti? Zrušenie RTVS a vznik STVR budí strach.😔

Sloboda slova . Tak krehké sú tieto slová. 
Slová ktoré si niektorý z nás nevieme vážiť . Na Slovensku asi ľudia chodia do servisu s funkčným autom ak chcú opraviť fungujúcu vec. Alebo naopak im vadí slovo demokracia. Neviem . Nerozumiem prečo tak rýchlo zabúdame. Prečo si nedokážeme vážiť niečo čo nám pomáha slobodne sa prejavovať .
Píše Matúš.


Ministerstvo kultúry mi na otázky ohľadom týchto krokov neodpovedá, čo vyvoláva ďalší strach o slobodu prejavu a právo na informácie.
Píšem Já.

Vládny návrh na zrušenie RTVS a vytvorenie novej “verejnoprávnej” televízie s názvom Slovenská televízia a rozhlas (STVR) vyvoláva zlé a smutné reakcie. Mnohí vnímajú tento krok ako návrat k totalite, kedy boli informácie cenzurované a ľudia nemali prístup k slobodnému a nezávislému spravodajstvu. Spomienky na komunizmus sú pre starších stále živé. Obdobie zla a obmedzeného prístupu k informáciám poznačilo celú generáciu. Zrušenie RTVS a nahradenie ju štátnou STVR v mnohých prebúdza obavy z opakovania týchto temných čias.

STVR pod kontrolou vlády by znamenala stratu nezávislych medii.novinári Zároveň poukazujú na to, že už v súčasnosti dochádza k aktívnym tlakom na nezávislé médiá, ako sú Pravda, Markíza atď. Vláda údajne zvažuje aj obmedzenie financovania týchto médií a ohrozuje slobodu prejavu. Obavy sa stupňujú z dôvodu nominácií členov STVR ministerstvom kultury.

Mnohí sa obávajú, že STVR sa stane nástrojom propagandy a bude slúžiť výlučne záujmom moci. 
Okrem obáv z totalitných tendencií vyvoláva návrh aj otázky ohľadom efektivity a financovania STVR. Neexistuje žiadna záruka, že novovytvorená inštitúcia bude fungovať lepšie ako RTVS. 
Útoky na slobodu médií nie sú len hrozbou pre demokraciu, ale aj pre základné práva občanov. Každý má právo na prístup k nestranným informáciám a na to, aby mohol vyjadrovať svoje názory bez strachu z následkov. Vláda by mala tieto práva chrániť, a nie ich podkopávať.

Krok našej vlády neostal nepovšimnutý ani v Europe. Organizácie ako Reportéri bez hraníc a Amnesty International vyjadrili svoje obavy a vyzvali vládu, aby prehodnotila svoje rozhodnutie. Európska únia, ktorej sme členmi, tiež sleduje vývoj situácie a môže zasiahnuť, ak by došlo k porušeniu základných princípov slobody tlače.

Predstavitelia zákonu tvrdia, že RTVS neplnila svoje povinnosti dostatočne efektívne a že nové opatrenia prispejú k zlepšeniu informovanosti občanov.


odkaz vládnej garnitúre

Vaše posledné rozhodnutia sú jednoducho neakceptovateľné a je to útok na samotné základy našej demokracie!
My, občania, nie sme hlupáci a vidíme, že ide o obyčajnú snahu o kontrolu nad informáciami. Toto nie je zlepšenie, toto je cesta k ruskej ri** k potláčaniu nesúhlasu a manipulácii.. Z vašich krokov priam srší túžba po moci a kontrole, nie po pravde.
Žiadame vás, aby ste okamžite prehodnotili svoje rozhodnutia. Zachovanie nezávislosti médií a ochrana slobodného prejavu sú nevyhnutné pre fungovanie demokracie. Ak vám naozaj záleží na budúcnosti našej krajiny, musíte stopnúť tieto nehorázne kry, ktoré nás vedú späť do totality.


Nebojme sa ozvať! Pamätajme na to, že sloboda informácií a nezávislé médiá nie sú samozrejmosťou. Sú to krehké hodnoty, o ktoré sa musíme neustále starať a chrániť ich.

Čo môžeme robiť?

– Môžeme sa zúčastňovať protestov na podporu RTVS.
– Môžeme podporovať nezávislé médiá.

Dopady na občanov:

– Prídeme o prístup k širokej škále objektívnych a vyvážených informácií.

Machala, tajná služba a kultúra: Vyzerá to na ďalší poriadny problém

11.09.2024

V posledných dňoch sa Ministerstvo kultúry ocitlo v centre pozornosti vďaka odvážnemu tvrdeniu bývalého riaditeľa zrušeného Inštitútu kultúrnej politiky, Marcela Časa. Ten verejne obvinil súčasného poradcu Martiny Šimkovičovej, Lukáša Machalu, z vyhrážok sledovaním tajnou službou. Ide o vážne obvinenie, ktoré vyvolalo veľa diskusií. Lukáš Machala,je známy svojím [...]

Dotácie pre koaličných starostov. Ako vlastne vláda trestá opozičných starostov?

19.07.2024

Keď sme sa narodili, učili nás, že všetci sme si rovní. Ale ako to býva, realita nám občas ukáže, že niektorí sú si predsa len rovnejší. V našej krajine sa to stalo opäť zrejmým pri pohľade na to, ako vláda rozdeľuje dotácie. Áno, dotácie. To magické slovo, ktoré môže urobiť z malého mesta veľkomesto a z rozbitého chodníka promenádu. Ale len ak ste koaličný [...]

Politický škandál, ktorý udrel na Slovensko: Fico a jeho kontroverzné vyhlásenia o progresivizme.

06.07.2024

Robert Fico povedal,že progresivizmus je Rakovina. V najnovšom príhovore na Devíne Robert Fico prehlásil, že progresivizmus je rakovina. Táto obrovská diagnóza samozrejme okamžite urazila tisíce voličov, ktorí veria v slobodu a demokraciu. Veď prečo by sme sa mali zaoberať skutočnými problémami, keď môžeme vymýšľať nové a zábavné spôsoby, ako urážať svojich [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

jakubinoo

Verme v silu demokracie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 34300x
Priemerná čítanosť článkov: 1715x

Autor blogu

Odkazy