Založ si blog

Čierna streda pre slobodu slova: RTVS končí, nastupuje autokracia?

Vláda schválila zákon o zrušení RTVS a zriadení Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Mnohí vnímajú tento krok ako likvidáciu verejnoprávnych médií a nastupujúcu autokraciu. Je to oprávnený strach?
Zmeny v RTVS sa dejú v rýchlom konaní a bez transparentnej diskusie. Vláda argumentuje potrebou reformy a zefektívnenia, no kritici poukazujú na snahu o politickú kontrolu nad médiami. Zrušenie Programovej rady a zavedenie Etickej komisie s nejasnými kompetenciami vyvoláva otázky o nezávislosti a objektivite STVR.
Premiér Fico už dávnejšie kritizoval RTVS za „tendenčné“ spravodajstvo a obviňoval ju zo stranníctva. Mnohí sa obávajú, že STVR sa stane nástrojom propagandy a potlačí kritické hlasy. Vláda síce sľubuje zachovanie plurality názorov, no realita môže byť iná.
Ale teraz vážne, nebudem si dávať servítku pred ústa.
Sme občania Slovenskej republiky, nie bábky v rukách politikov. Máme právo na slobodné a nezávislé informácie. Zrušenie RTVS a netransparentné presadzovanie STVR sú vážnym krokom späť k autoritatívnej minulosti. Nesmieme mlčať!
Je dôležité, aby sme sa proti tomuto zvratu postavili. Môžeme to urobiť podpisovaním petícií, účasťou na protestoch a kontaktovaním poslancov Národnej rady. Musíme dať jasne najavo, že si nenecháme vziať slobodu slova a že požadujeme nezávislé a pluralitné verejnoprávne médiá.
Toto nie je len o RTVS. Je to o budúcnosti našej demokracie. Ak teraz ustúpime, môžeme stratiť oveľa viac. Preto je dôležité, aby sme sa spojili a bojovali za naše práva.

Nebojme sa! Spolu dokážeme zastaviť autokraciu a ochrániť slobodu slova!
P.S.: Nezabudnite zdieľať tento článok a šíriť povedomie o tomto dôležitom probléme!

Pridávam fotku, že to nie je vytvorené umelou inteligenciou:

Ach, tá dnešná mládež! Pravda alebo lož?

17.05.2024

„Ach, tá dnešná mládež!“ povzdychne si stará pani suseda, keď prechádzam okolo nej s knihou v ruke. „Len tie mobily a počítače im v hlavách sú,“ dodá s neskrývaným odsúdením. Tento povzdych som už počul nespočetnekrát od rôznych ľudí, od príbuzných cez učiteľov až po náhodných okoloidúcich. A zakaždým ma to zamrzí.Pravda je, že svet sa [...]

Slovensko sa približuje Rusku: Návrat Fica a Pellegriniho víťazstvo posilňujú proruské postoje

06.05.2024

Ficov návrat a proruské sympatie: Ficov návrat k moci po troch rokoch v opozícii sprevádzali obavy z jeho prokremeľských postojov. V minulosti kritizoval sankcie voči Rusku a nadviazal úzke vzťahy s prezidentom Vladimirom Putinom. Pellegriniho víťazstvo a posilnenie proruských síl: Pellegrini, Ficov bývalý minister financií a straník, síce v kampani sľúbil prozápadnú [...]

Eurovoľby 2024: Vplyv korupcie a dezinformácií na demokraciu v Česku a v Európe

28.04.2024

Eurovoľby 2024 sa blížia a v Českej republike aj v celej Európe sa začínajú diskusie o ich význame a vplyve na demokraciu. Su dva kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú verejnú mienku a demokratický proces – korupciu a dezinformácie. Korupcia je dlhodobo problémom v českej politike. Vojta z Čiech, jeden z obyvateľov krajiny, vyjadril svoj názor na tento jav. „Jde [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

jakubinoo

Verme v silu demokracie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 10783x
Priemerná čítanosť článkov: 1348x

Autor blogu

Odkazy