Založ si blog

Slovensko sa približuje Rusku: Návrat Fica a Pellegriniho víťazstvo posilňujú proruské postoje

Ficov návrat a proruské sympatie:

Ficov návrat k moci po troch rokoch v opozícii sprevádzali obavy z jeho prokremeľských postojov. V minulosti kritizoval sankcie voči Rusku a nadviazal úzke vzťahy s prezidentom Vladimirom Putinom.

Pellegriniho víťazstvo a posilnenie proruských síl:

Pellegrini, Ficov bývalý minister financií a straník, síce v kampani sľúbil prozápadnú orientáciu, no jeho víťazstvo nad prozápadnym kandidátom Ivanom Korčokom mnohí vnímajú ako posilnenie proruských síl v krajine. Pellegriniho postoj k vojne na Ukrajine je vnímaný ako vlažný a jeho kritika sankcií voči Rusku vyvoláva otázky o jeho skutočných zámeroch.

Lavrovova pochvala a protichodné signály:

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii vyjadril Slovensku pochvalu za jeho „vlastný názor na svetovú situáciu“. Táto pochvala však len posilňuje obavy z prokremeľského smerovania Slovenska.

Na druhej strane, Slovensko naďalej deklaruje podporu Ukrajine a dodržiavanie sankcií voči Rusku. Vláda taktiež prisľúbila zvýšenie investícií do obrany v reakcii na vojnu na Ukrajine.

Otázky do budúcnosti:

Je ťažké s istotou povedať, aký bude vplyv Ficovho návratu a Pellegriniho víťazstva na zahraničnú politiku Slovenska. Krajina sa ocitá na križovatke a jej budúcnosť v rámci EÚ a NATO bude závisieť od ďalších krokov jej vedenia.

Diskusia o proruských tendenciách na Slovensku bude zrejme pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Kľúčové bude sledovať, aké kroky bude vláda Roberta Fica a prezidenta Petra Pellegriniho v praxi presadzovať a ako sa Slovensko postaví k výzvam, ktorým čelí Európa v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Šimkovičová na Yachtovej Misii: Takto sa Nerobí Politika do Psej Matere

12.06.2024

Je utorok 11. júna, deň D pre novelu zákona o mediálnych službách. Všetci poslanci sú pripravení, program schôdze je nabitý, čakajú na hlavnú rečníčku – Martinu Šimkovičovú. Kolegovia poslanci si už dávajú svoje tretie espresso a čakajú. Ale kde je naša drahá poslankyňa? Nie v parlamente, to je isté. V skutočnosti si práve užíva vietor vo vlasoch na yachte s [...]

Novinári na Slovensku zažívajú cenzúru a snahy o zablokovanie demokratických médií.

05.06.2024

Novinári, ktorí sa snažia vykonávať svoju prácu nezávisle a informovať verejnosť o dôležitých témach, sa často stretávajú so šikanou, zastrašovaním a cenzúrou. Tieto praktiky ohrozujú samotné základy demokracie a slobodného prejavu v krajine. Jedným z najvážnejších problémov, ktorým čelia slovenskí novinári, je šikana a zastrašovanie. Tieto praktiky môžu mať [...]

Dieťa s hračkárskou pištoľou mierilo na „Pellegriniho dom“.

05.06.2024

V dnešnom svete, kde je všetko možné, sa stala jedna z najzávažnejších „tragédií“ posledného desaťročia. Áno, správne ste počuli. V uličke pred „Pellegriniho domom“ došlo k incidentu, ktorý otriasol celým Slovenskom. Dieťa, nevinné stvorenie, sa opovážilo namieriť hračkársku pištoľ na dom novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Áno, tú istú pištoľ, [...]

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini ako vrchný veliteľ ozbrojených síl: Vojakom nerozkáže, no môže vyhlásiť vojnu

17.06.2024 08:00

Peter Pellegrini sa od sobotňajšieho poludnia nestal len prezidentom Slovenska, ale aj vrchným veliteľom ozbrojených síl.

Peter Pellegrini, slávnostný obed, inaugurácia

Pellegrini bude iný prezident ako Čaputová. S čím prichádza a kam budú smerovať jeho prvé kroky?

17.06.2024 07:00

Kým prezidentka Čaputová niesla do palácu odkaz právneho štátu či témy spojené so životným prostredím, Pellegrini prináša témy mieru a upokojenia.

vojna na Ukrajine, mierový summit, Švajčiarsko, Giorgia Meloniová

ONLINE: Meloniová: Ak Rusko neprijme mierové podmienky, prinútime ho. Hrozí Ukrajincom elektrina len na pár hodín denne?

17.06.2024 06:25, aktualizované: 07:00

Ak Rusko nebude súhlasiť s podmienkami mierového summitu, prinútime ho, aby sa vzdalo, tvrdí talianska premiérka Georgia Meloniová.

jakubinoo

Verme v silu demokracie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 18280x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu

Odkazy