Založ si blog

Ficova vláda 2023:

Vláda Roberta Fica, zložená zo strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS, funguje od 25. októbra 2023. Je to Ficova štvrtá vláda a v poradí 17. vláda Slovenskej republiky. Vznikla po predčasných voľbách, ktoré boli vyvolané pádom Hegerovej vlády.

Kľúčové faktory:

  • Víťazstvo Smeru-SD vo voľbách: Strana získala najvyšší počet kresiel v parlamente, čím dala Ficovi mandát na zostavenie novej vlády.
  • Koaličná dohoda: Vláda vznikla na základe koaličnej dohody medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a SNS. Dohoda obsahuje programové priority vlády, rozdelenie ministerstiev a nominácie ministrov.
  • Programové priority: Vláda sa zameriava na riešenie problémov ako sú vysoká inflácia, energetická kríza, zadlženosť štátu a korupcia.
  • Vnútropolitická situácia: Vláda čelí kritike zo strany opozície aj verejnosti. Niektorí ju kritizujú za jej personálne obsadenie, iní za jej programové priority.

Kompromisy a výzvy:

  • Vyvažovanie rôznych záujmov: Vláda musí vyvažovať záujmy rôznych koaličných partnerov, ako aj záujmy rôznych skupín obyvateľstva.
  • Hľadanie riešení komplexných problémov: Vláda čelí komplexným problémom, ako sú inflácia a energetická kríza, na ktoré neexistujú jednoduché riešenia.
  • Zachovanie stability vlády: Vláda musí udržať si dôveru parlamentu a verejnosti, aby sa predišlo predčasným voľbám.


    Ale teraz idem písať o realite.
    Vláda Roberta Fica si získala pozornosť a kritiku verejnosti svojimi pokusmi o centralizáciu moci. Snaží sa rozšíriť svoj vplyv na rôzne inštitúcie, vrátane štátnej televízie, čo môže ohroziť slobodu médií a demokratické princípy.
    Ako môžeme bojovať proti takýmto snahám? Prvým krokom je zvýšiť povedomie občanov o dôležitosti nezávislých médií a ich úlohe v demokracii. Informovaní občania sú schopní lepšie rozpoznať manipulatívne taktiky a brániť sa proti nim. Okrem toho je dôležité podporovať a chrániť nezávislosť médií prostredníctvom právnych opatrení a verejného tlaku.
    Ďalším krokom môže byť podpora pluralizmu médií prostredníctvom podpory rôznorodých zdrojov informácií a podporou nezávislých novinárov a investigatívnych médií. Vytváranie silnej civilnej spoločnosti, ktorá dokáže monitorovať vládu a verejne ju zodpovedať za svoje činy, je tiež kľúčové.
    Pokračujúce snahy vlády o získanie kontroly nad rôznymi oblasťami spoločnosti neobmedzujú len médiá, ale siahajú aj do oblasti práva a spravodlivosti. Jedným zo sporných návrhov je úprava trestného zákona, ktorá by mohla skryť niektoré nežiaduce aspekty a ohroziť základné práva občanov.

Dotácie pre koaličných starostov. Ako vlastne vláda trestá opozičných starostov?

19.07.2024

Keď sme sa narodili, učili nás, že všetci sme si rovní. Ale ako to býva, realita nám občas ukáže, že niektorí sú si predsa len rovnejší. V našej krajine sa to stalo opäť zrejmým pri pohľade na to, ako vláda rozdeľuje dotácie. Áno, dotácie. To magické slovo, ktoré môže urobiť z malého mesta veľkomesto a z rozbitého chodníka promenádu. Ale len ak ste koaličný [...]

Politický škandál, ktorý udrel na Slovensko: Fico a jeho kontroverzné vyhlásenia o progresivizme.

06.07.2024

Robert Fico povedal,že progresivizmus je Rakovina. V najnovšom príhovore na Devíne Robert Fico prehlásil, že progresivizmus je rakovina. Táto obrovská diagnóza samozrejme okamžite urazila tisíce voličov, ktorí veria v slobodu a demokraciu. Veď prečo by sme sa mali zaoberať skutočnými problémami, keď môžeme vymýšľať nové a zábavné spôsoby, ako urážať svojich [...]

Prezident Neprekvapil je podržtaška.Podpísal Zákon o Zániku RTVS a Zavedení Novej Vládnej Televízie STVR

04.07.2024

Dnes máme na stole tému, ktorá by mohla byť komickou satirou, keby nebola tak desivo blízko realite. Áno, hovoríme o prezidentovi, ktorý nás neprekvapil svojím najnovším krokom. Akým? podpísal zákon o zániku RTVS a zavedení novej vládnej televízie STVR.Podľa vládnych zdrojov, RTVS jednoducho nesplnila očakávania. Nepodarilo sa jej napríklad dostatočne propagovať [...]

gaza, izrael, palestína

Izraelské nálety zasiahli v Pásme Gazy školu slúžiacu ako úkryt, zahynulo najmenej 30 ľudí

27.07.2024 15:16

Nálety sa udiali v čase, keď sa izraelskí vyjednávači pripravovali na stretnutie s medzinárodnými sprostredkovateľmi, aby prediskutovali navrhované prímerie s Hamasom.

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Orbán

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

27.07.2024 13:20

Maďarský premiér podotkol, že v rusko-ukrajinskej vojne majú obe strany brutálne straty, no napriek tomu sa nechcú dohodnúť.

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

jakubinoo

Verme v silu demokracie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 30349x
Priemerná čítanosť článkov: 1597x

Autor blogu

Odkazy