Založ si blog

Slovensko sa približuje Rusku: Návrat Fica a Pellegriniho víťazstvo posilňujú proruské postoje

Ficov návrat a proruské sympatie:

Ficov návrat k moci po troch rokoch v opozícii sprevádzali obavy z jeho prokremeľských postojov. V minulosti kritizoval sankcie voči Rusku a nadviazal úzke vzťahy s prezidentom Vladimirom Putinom.

Pellegriniho víťazstvo a posilnenie proruských síl:

Pellegrini, Ficov bývalý minister financií a straník, síce v kampani sľúbil prozápadnú orientáciu, no jeho víťazstvo nad prozápadnym kandidátom Ivanom Korčokom mnohí vnímajú ako posilnenie proruských síl v krajine. Pellegriniho postoj k vojne na Ukrajine je vnímaný ako vlažný a jeho kritika sankcií voči Rusku vyvoláva otázky o jeho skutočných zámeroch.

Lavrovova pochvala a protichodné signály:

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii vyjadril Slovensku pochvalu za jeho „vlastný názor na svetovú situáciu“. Táto pochvala však len posilňuje obavy z prokremeľského smerovania Slovenska.

Na druhej strane, Slovensko naďalej deklaruje podporu Ukrajine a dodržiavanie sankcií voči Rusku. Vláda taktiež prisľúbila zvýšenie investícií do obrany v reakcii na vojnu na Ukrajine.

Otázky do budúcnosti:

Je ťažké s istotou povedať, aký bude vplyv Ficovho návratu a Pellegriniho víťazstva na zahraničnú politiku Slovenska. Krajina sa ocitá na križovatke a jej budúcnosť v rámci EÚ a NATO bude závisieť od ďalších krokov jej vedenia.

Diskusia o proruských tendenciách na Slovensku bude zrejme pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Kľúčové bude sledovať, aké kroky bude vláda Roberta Fica a prezidenta Petra Pellegriniho v praxi presadzovať a ako sa Slovensko postaví k výzvam, ktorým čelí Európa v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Ach, tá dnešná mládež! Pravda alebo lož?

17.05.2024

„Ach, tá dnešná mládež!“ povzdychne si stará pani suseda, keď prechádzam okolo nej s knihou v ruke. „Len tie mobily a počítače im v hlavách sú,“ dodá s neskrývaným odsúdením. Tento povzdych som už počul nespočetnekrát od rôznych ľudí, od príbuzných cez učiteľov až po náhodných okoloidúcich. A zakaždým ma to zamrzí.Pravda je, že svet sa [...]

Eurovoľby 2024: Vplyv korupcie a dezinformácií na demokraciu v Česku a v Európe

28.04.2024

Eurovoľby 2024 sa blížia a v Českej republike aj v celej Európe sa začínajú diskusie o ich význame a vplyve na demokraciu. Su dva kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú verejnú mienku a demokratický proces – korupciu a dezinformácie. Korupcia je dlhodobo problémom v českej politike. Vojta z Čiech, jeden z obyvateľov krajiny, vyjadril svoj názor na tento jav. „Jde [...]

Vláda sľubovala, no zlyhala: Dôkaz o zúfalstve trvá už 6 mesiacov.

25.04.2024

Vláda pri nástupe do funkcie sľúbila ľuďom úľavu v podobe lacnejších potravín a energií. Mnohí s nádejou očakávali, že sa konečne dočkajú zlepšenia životnej úrovne. Avšak realita je zatiaľ veľmi ďaleko od sľubov. Namiesto riešenia akútnych problémov sa vláda zameriava na reformy v oblasti justície a je na ceste zrušiť RTVS. Kde sú sľubované lacnejšie [...]

vojna na Ukrajine, Petrohrad, Rusko

ONLINE: Útok na Charkov vyšetrujú na Ukrajine ako vojnový zločin

19.05.2024 07:35

Ukrajina obvinila Rusko, že zámerne cieli na civilistov v Charkovskej oblasti a preto raketové útoky vyšetruje ako vojnový zločin.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Vyšetrovanie atentátu na Fica by mali dokončiť za pár mesiacov, hovorí odborník. Akýkoľvek trest môže byť pre strelca doživotný

19.05.2024 07:00

Bývalý elitný vyšetrovateľ vysvetlil, ako by mali vyzerať kroky organov činných v trestnom konaní v najbližších dňoch

India, hory, Himaláje, Dharmsala

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 06:12

Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete.

ŠTS, Kaliňák

Prísne opatrenia a sľub atentátnika. Súd ho poslal do väzby: Fica čakajú kľúčové hodiny, politici sa hádajú

19.05.2024 06:00

Premiér je pri vedomí a Kaliňák od neho dostal inštrukcie, vláda funguje ďalej. Atentátnika poslal súd do väzby, no rozhodnutie nie je právoplatné.

jakubinoo

Verme v silu demokracie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 10788x
Priemerná čítanosť článkov: 1349x

Autor blogu

Odkazy