Čierna streda pre slobodu slova: RTVS končí, nastupuje autokracia?

24. apríla 2024, jakubinoo, Domáca politika

Vláda schválila zákon o zrušení RTVS a zriadení Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Mnohí vnímajú tento krok ako likvidáciu verejnoprávnych médií a nastupujúcu autokraciu. Je to oprávnený strach?
Zmeny v RTVS sa dejú v rýchlom konaní a bez transparentnej diskusie. Vláda argumentuje potrebou reformy a zefektívnenia, no kritici poukazujú na snahu o politickú kontrolu nad médiami. Zrušenie Programovej rady a zavedenie Etickej komisie s nejasnými kompetenciami vyvoláva otázky o nezávislosti a objektivite STVR.
Premiér Fico už dávnejšie kritizoval RTVS za „tendenčné“ spravodajstvo a obviňoval ju zo stranníctva. Mnohí sa obávajú, že STVR sa stane nástrojom propagandy a potlačí kritické hlasy. Vláda síce sľubuje zachovanie plurality názorov, no realita môže byť iná.
Ale teraz vážne, nebudem si dávať servítku pred ústa.
Sme občania Slovenskej republiky, nie bábky v rukách politikov. Máme právo na slobodné a nezávislé informácie. Zrušenie RTVS a netransparentné presadzovanie STVR sú vážnym krokom späť k autoritatívnej minulosti. Nesmieme mlčať!
Je dôležité, aby sme sa proti tomuto zvratu postavili. Môžeme to urobiť podpisovaním petícií, účasťou na protestoch a kontaktovaním poslancov Národnej rady. Musíme dať jasne najavo, že si nenecháme vziať slobodu slova a že požadujeme nezávislé a pluralitné verejnoprávne médiá.
Toto nie je len o RTVS. Je to o budúcnosti našej demokracie. Ak teraz ustúpime, môžeme stratiť oveľa viac. Preto je dôležité, aby sme sa spojili a bojovali za naše práva.

Nebojme sa! Spolu dokážeme zastaviť autokraciu a ochrániť slobodu slova!
P.S.: Nezabudnite zdieľať tento článok a šíriť povedomie o tomto dôležitom probléme!

Pridávam fotku, že to nie je vytvorené umelou inteligenciou: